Ademhaling & ontspanningstherapie

Algemeen
Een ontspannen en natuurlijke ademhaling is bij ieder mens in aanleg aanwezig evenals een natuurlijke regulatie van spierspanning. Dat ademhaling en spierspanning met elkaar verweven zijn is voor iedereen herkenbaar: bij spanning of angst is men geneigd de adem in te houden; tijdens de slaap is de ademhaling anders dan tijdens traplopen; je kunt het ‘benauwd’ krijgen in een bepaalde ruimte; situatie of bij bepaalde personen. Kortom je ademhaling volgt en of weerspiegelt je innerlijke spanningsmeter.

Oorzaken
Verschillende oorzaken kunnen aan een verstoorde regulatie van ademhaling en spierspanning ten grondslag liggen. Mensen met een longziekte (COPD) hebben de neiging om te veel inspanning te leveren voor hun ademhaling. Maar ook kan een verstoorde ademhaling bijvoorbeeld hyperventilatie, ontstaan door stress, oververmoeidheid, een te hoge werkdruk of angst.

Behandeling
Tijdens de behandeling wordt inzicht gegeven in jouw regulatiepatroon van ademhaling en spanning. Wat kun je zien en wat kun je voelen van de ademhaling en de spanning. Wat gebeurt ermee als je onder druk staat? Hoe kun je het voor jezelf zo goed mogelijk regelen?

Doel
Het doel is om je natuurlijke regulatie van ademhaling en spierspanning te ontdekken en optimaal te benutten.

< Terug